TeRiNgAt...:)

Sunday, January 17, 2010

haiii allzzzzzzzzzzz.....

this time aku nak story ttg sesuatu yang sweet....sebuah pengalaman yang paling berharga dalam hidup aku.....bila saatnya aku bergelar seorang IBU!!.....blog aku nie pon baru sangat usianya.......sejak aku dtg ke Jeddah nie baru lah blog aku nie pon wujud...dan aku pon tak pernah bercerita ttg pengalaman tueh.....ntah....tiba2 malam nie nak bercerita pulakk....agaknya sbb tadi baru lepas dodoikan si kecik Muiz tu tidur...n jenguk pulak si abang...Amir....buas2 anak2 aku nie tidur...hehehe:p..

Amir skg nie berusia 4 thn....aku mengandungkan amir ketika berada di Havana, Cuba...masa tu ikut hubby posting kat sana....masa dpt tau pregnant tue...cam tk percaya pon ada...3 kali beli test pregnancy tue...just want to confirm...last.... pegi jugak hospital.....ajak Yurina,.... one of the embassy staff ikut sekali cos mintak tlong dia translatekan in English.....sbb kang takut cakap lain Dr. paham lain lak...sbb diarang banyak cakap Spanish....so...its confirm...aku 3 weeks pregnant....hehehe...really2 a good news.....then, ....bermula laaa segala alahan bagai....tak leh bau nasik yang dah masak...tak leh bau goreng bawang....n morning sickness yang teruk jugak.....sayangg giler kat hubby aku....time tue dialah yang masak...dialah yang kemas rumah....sbb kepala berat yaaa amatt...love u sayangg...:p...n a few month goes by....lama2 rasa cam susah nak carik makanan halal kat sana...ditambah pulak dengan keadaan aku yang pregnant 5 bulan time tue....we decided yang aku should balik dulu n bersalin di Malaysia...tinggal hubby continue kerja kat sana...time nak berpisah tue hubby menangis semahu-mahunya....same goes with me...tpi yang kentalnya aku menangis dalam hati.....tak tunjuk depan hubby.......

during my pregnancy time tue @ Malaysia...abah lah yang banyak tolong bawak pegi check-up n hubby selang seari akan call aku......n tanya keadaan anak dlm kandungan camner...n setiap kali call.....we will cry......n ....comfort each other.......agak lama jugak aku cuti di rumah mak aku untill one day hubby bagitau dia dapat balik Malaysia sebelum aku bersalin.......Alhamdullilahh...n yeah...during aku mengandungkan Amir....aku dapat darah tinggi...n tak turun2......Dr. cakap kalau dekat nak bersalin pon still camtue......kena bedah laa jawbnya.....x bleh salin normal.......dlam 8 bulan pregnant......my hubby pon dah balik ke Malaysia....n legalahh siket.....pegi check-up ngan hubby....n beli keperluan baby pon ngan hubby......mmg besttt sangat2....but lega tu tak lama......one day.....aku pergi checkup cam biasa...just routine checkup....tiba2 time Dr. check my blood pressure....my level still tak turun2 but lagik worse....n another news......kandungan dalam perut tak besar2.....n Dr. suggest buat operation hari tue jugak.....n kandungan aku pada masa tu rasanya 8 bulan 2 minggu camtu.......tk sampai pon 9 bulan.......dalam hati nie hanya Allah swt jerk yang tau camner....aku tanya Dr. boleh selamat ker anak saya???...what she can say is...sebb tu lah kita kena buat operation sekarang....lagiklahh...rasa cam nak pengsan....tgh hari tue trus hubby antar aku masuk ward kat Hospital Putrajaya...n dia trus shoot blik umah mak aku ambik barang ngan bawak family aku sekali....

aku dimasukkan ke wad kecemasan....n Dr. pantau aku setiap masa....n dia bagitau yang aku harus buat pembedahan sbb darah tinggi n kedua anak tak besar dalam perut n diarang takut kalau lagik lama anak boleh lemas dan trs meninggal......mmg takut bila dengar......but kerja dia bagitau the fact kan......so lps dah aku sign surat kebenaran tuk buat pembedahan......aku ditolak masuk ke wad bedah......aku diinject n serta-merta dari pinggang ke bawah.....aku rasa cam kayu balak jer.....apa2 pon tak rasa...tapi aku dalam keadaan sedar dan tau keadaan sekeliling......dari saat diarang keluarkan peralatan bedah, sampai diarang toreh perut aku......rasa cam penutup pen disagat kat kulit.....aaaa......camtulaa lebih kurang....sambil aku dipakaikan oksigen.....aku leh dengar Dr. ngan nurse2 sembang.....dengar lagu yang diarang pasang......tak lama tue.....diarang nak tarik anak aku keluar dari perut...leh rasa diarang tolak2 badan aku dengan begitu kuat sekali....n tiba2 aku leh dengar baby nangis....anak aku menangis...Alhamdullillah...Dr. bwak my small tiny baby n tunjuk pada aku..."lina...this is ur baby...cuba tgk..lelaki ke perempuan....".n aku pandang....its a boy...n Dr. cakp...kita bersihkan dia dulu n kena letak kat ICU sebb terlalu kecil n tak cukup berat....just 1.5 kg....aku masih ingat aku hanya angguk n tanpa sedar airmata menitis.....tpi Alhamdulllilah....segalanya baik.....setelah selesai aku ditempatkan balik di wad kecemasan sbb tekanan darah tinggi masih tak turn2 dan aku msih dibwah pemerhatian Dr....agaknya krana kesan ubat yang masih kuat...aku tidur seharian....sampai hubby masuk pon aku tak sedar...kali ke-2 dia dtg tgk aku...baru aku boleh bukak mata..tu pun tak sepenuhnya n aku msih tak mampu bergerak....aku tak mampu menyusukan Amir masa tu...aku pam susu n serah pada hubby tuk hantar ke ICU....mintak tlg nurse suapkan susu tue....malam tue...aku sperti kekejangan....tiba2 rasa panas yang amat sangat kat seluruh muka aku sampai ke kepala....dan seingat aku...aku hanya mampu bukak mulut dan mintak air...air....nurse ckp aku cam kena sawan...baru aku teringat...dari pagi aku pergi checkup sampilah esoknya leps bedah aku tk makan & tak minum setitik pon..tambah plak ngan darah tinggi aku tuh....so kena tarik laaa....but bila dapat air...automaticcally panas tu ilang....Alhamdullilah...

3 hari aku di wad kecemasan...hari ke-4 aku dipindahkan ke wad biasa....tapi aku masih belum mampu duduk dan berdiri dgn betul dan sakit bedah di perut masih sakit......aku masih blum berjumpa si kecik tu lagik dan masih belum boleh susukan dia.......breast aku membengkak kerana susu yang banyak.....dan baju hospital tu sentiasa jerk basah sbb susu slalu meleleh keluar.....org tua2 kata kalau waktu susu kita meleleh tue anak kita menangis nak susu....sayu jerk hati nie time pam susu tue sbb aku tgk ibu2 sebelah aku...dapat nyusukan anak diarang....tapi aku...aku terpaksa pam dan letak dalam botol...tuk bagi pada hubby tuk dihantar pada Amir....seminggu camtu aku msih tak dapat pegang, mandikan n susukan Amir.....tpi esoknya aku dah kuat.....n hubby tolak aku pakai wheel chair n pegi ke ICU tuk tgk Amir....n .....bila terpandangkan Amir yang kecik yg tgh tidur tue.....aku senyumm...nie rupanya anak kecik mama......masa tu berat dia baru 1.6 kg....tpi dia sihat.....aku pegang jari dia yang kecil tue n tiba2 dia bergerak...cam merengek...agaknya dia tau mama dia kat tepi....dia bukak mata n mula menangis....nurse cakap dia tak nyusu lagi....aku cakap aku nak susukan dia...nurse angkat amir sambil ajar aku cara betul nak pegang baby....dan amir dah berada dalam pelukan aku...aku pegi ke bilik penyusuan & nurse ajar camner nak susukan dia....bila diletakkan ke mulut amir...trus amir menyusu tanpa henti.....Ya Allah...msa tu perasaan tak tau nak cakap mcm mana...bersyukur sgt2...trasa satu ikatan yang ajaib...antara ibu & anak...dan masa tu sakit bedah pon dah tak rasa....dah tk ingat apa2...hanya kami berdua....selang beberapa hari.....aku dah boleh balik.....tpi Amir masih di ICU sbb berat masih tak ckp........hari2 hubby sblm msk off akan singgah antar susu aku pada amir......dan aku hanya boleh tgk gambar dia dari hp hubby....rindu sangat2....tp tk lama......Dr. benarkan Amir balik sbb berat dia makin meningkat ke 1.7kg....n ...haritu aku pegi ngan hubby tuk bawa amir balik.....n tiba2 sampai di ICU....aku turun darah.....darah yang terlalu banyakk.....macam air paip......abes kain aku lencun dgn darah......trus Dr. dtg tanya keaddaan aku camner sbb kalau darah msih tak berenti dia kena bagik aku injection.....lucky..... darah tu stop.......sementara keadaan reda.....nurse pimpin aku....cuci segala n pakai towel buat sementara waktu......tunggu hubby balik dari kedai beli kain baru....Dr. ckp maybe aku tak cukup rest n badan pon tak sihat lagik...but everthing goes well lps tue n finally kitarang dah balik ke rumah...together....me n Amir....hehehe:p

 Amir

 fuuhhhhh!!!!....thats was really....what an amazing experience....byk yang aku lalui sepanjang tue...so.........pengalaman mengajar erti kematangan kan.....so tunggu pengalaman aku bersama si Muiz pulak ek......lain plak citernya....tunggguuuuuuuuuuuuuuuuu..:p



*** TO MY HUBBY...HAPPY BIRTHDAY SAYANGGG....WE LOVE U SO MUCH....TILL DEATH DO US APART...:)

3 comments:

Anonymous said...

mengalir air mate den bace entry ni kak.. huhu

intan

lina said...

thanks intan...

cos singgah n sudi comment....hehehe...den pon time tulis nie sobak gak wlpn dah bertaun...yet every single moment is priceless!!!..:p

Pink dan Biru said...

hi mama amir!
come visit our little shop
http://pinkdanbiru.blogspot.com
see ya!