Nilai Sebuah Persahabatan...

Saturday, November 21, 2009



NILAI SEBUAH PERSAHABATAN
....mmmm????......aku sendiri pun tak tau...apakah nilai sebuah persahabatan?....bila sahabat kita berduit...baru kita pun muncul ker.....tapi bila sahabat kita tak berduit...dia susah...kita pun hilang.....atau cukupkah dengan hanya dia tunjuk pada kita yang dia caring...kita akan kekal bersahabat dengan dia....ntah???......tapi aku pasti semua orang memerlukan sahabat...tapi sahabat yang macammana?...kadang-kadang sahabat kita dah buat yang terbaik untuk kita...dia ambil berat...dia ingat tarikh besday kita....pergi mana2 dia ingat pada kita.... belikan hadiah....dia wish something nice bila kita feeling down....dia happy bila kita bagitau berita gembira...dia mengadu pada kita bila dia juga ada masalah....tapi ada ker masa kita untuk
dia??...

PEDULIKAH KITA.... kalau dia kata dia tak harapkan balasan???....walaupun sebenarnya dia cuma harapkan kita sms atau call n just say.."apa khabar?"...a simple word tapi memberi pelbagai makna....atau bila kita berjanji nak jumpa dengan dia.....tapi janji hanya tinggal janji....dan dia tunggu panggilan dari kita semalaman...tapi sehingga hari esoknya pun kita tak call2 bagitau.. "sorry, tak dapat datang sbb...."...berat sangatkah perkataan "sorry" tu...???...tak terfikirkah kita bagaimana perasaan dia???...

mungkin dia tak pernah nak berkira dengan kita...baik dari segi kewangan, masa, atau apa2 saja.....kerana dia juga terkenangkan budi baik kita dan dia pegang budi baik itu demi sebuah persahabatan....tapi kenapa kita pula yang berkira dengan dia???....kenapa kita buat dia terasa seperti tak diperlukan??....masih ada kekurangan lagikah pada dia yang menyebabkan kita buat begitu...kenapa???....kerana kita rasa yang kita lagi sempurna berbanding dia???....

Bagi aku...aku pernah ada bestfriend....yang aku panggil sahabat...tapi sekarang tidak lagi....aku hanya ada kawan2....kawan2 yang tidaklah terlalu rapat dengan aku...biasa saja...yang tidak tahu latar belakang aku....yang tidak mengenali keluarga ku....yang tidak tahu kisah aku....tapi merekalah yang masih berhubung dengan aku.....aku happy dengan persahabatan yang begitu....kerana mungkin aku masih serik dengan istilah "Sahabat"...

aku duduk jauh di tempat orang...jauh dari kawan2...jauh dari keluarga...buatkan aku lebih menghargai apa saja yang berada disekeliling aku....aku selalu cakap pada diri aku....tak rugi jika hanya kita mengingati kawan2 kita.....walaupun belum tentu mereka akan ingat pada kita....tapi setidak-tidaknya.....mereka yang kita panggil kawan2lah yang akan sedekahkan Al-fatihah atau bacakan surah Yassin bila kita dah tiada di dunia nie nanti....insyaAllah....

Renungkanlah....kepada kawan2 yang mengenali diri ku...aku juga punya kelemahan...dan aku pohon sepuluh jari kemaafan dengan setiap kelemahan itu...

4 comments:

Azzaiyadi said...

hmmmmm???

Nor Safinar Ismail {fina @ donut @ peanut} said...

sungguh dalam maksud hang Ina, aku pun dulu selalu salah mentafsir nilai 'sahabat' yg ssh sebenarnya nak jmp.....skang ni maybe ada 1, tp bila dok jauh2 gini, dh renggang plk..terus rs xder sahabat..tp, kwn2 tu ramai..in fact, kwn lebih close kengkadang dari sahabat, sbb dia xbyk tau sgt pasal 'dalaman' kita, dn keberangkalian nak 'menyerang' tu tipis..kan..anyway..hargai kwn dlm selimut kita=suami kita, sbb buruk baiknya dia..kita yg kena terima,sm2 pegang tgn, pimpin masing2..sbb dialah..'Jalan' kita ke SYURGA. Amin.

lina said...

thanks nat...kata2 mu benar belaka...thanks for dropping by..love yeah:)

lina said...

thanks nat...kata2 mu benar belaka...thanks for dropping by..love yeah:)