TeRiNgAt ep. 2...:)

Saturday, February 6, 2010

Salam semua...

still remember ep. 1...hehehe...aku promise nak citer pasal si Muiz kan....aaa....nie pengalaman kedua aku plak melahirkan anak kedua ku..Muhammad Muizzudin....

masa mengandungkan si muiz...aku di Malaysia...tapi bila masuk kandungan 8 bulan...hubby dapat berita posting di Consulate Malaysia, Jeddah, Arab Saudi....disebabkan keadaan aku yang tgh sarat...so aku tak dapat nak ikut....hubby pergi dulu...tinggal aku kat rumah family....masa tue aku dah ambik cuti tanpa gaji awal sikit....elok hubby pergi aku pon dah start cuti...masa tu bulan Ogos 2008....mengandungkan si Muiz nie..Alhamdullillah...aku takder morning sickness langsung...and darah tinggi pon takder....dan aku ada selera makan yang cukup baik....kira badan pun mmg naik...n pembesaran Muiz dalam kandungan pon ok...

aku buat check-up di Klinik Kesihatan Sg. Buloh...n masa kandungan capai 9 bulan aku kena register kat Hospital Sg. Buloh plak...dulu masa Amir dulu...abah aku yang antar aku tiap kali check-up...time Muiz plak...adik aku yang no-2...angah plak yang aku mintak tlg bawak aku pegi klinik...ada sekali tue time aku kena checkup kat hospital...ada laaa sorang Dr. pompuan nie...gred pon baru U41...tapi Ya Allah....sombongggg ya amatttt....time tu bulan puasa....hari tue aku cuba berpuasa...sbb rasa badan pon sihat...jadi aku pon berpuasalahhh....tapi bila Dr. tu tau aku puasa...trs dia sound aku....cakap aku selfish laaa....cakap pompuan ngandung tak boleh puasa laa....dah laaa...dia check perut aku...nak tgk ultrasound....pakai tonyoh2 camtue jer......takder kelembutan langsung....senyum pon takder.....aku punyer laa sabarrr...sbb mengenangkan aku puasa ari tue....tiba2 daripada tak pernah kena darah tinggi mula2 pregnant kan si muiz...leps checkup ngan Dr. tueh, trus blood pressure aku naik....haaa...hambek ko....hehehe....dia suh aku relax dulu...dalam 1/2 jam camtue...dia check balik....pressure tu dah trun dah....dia pon tgk aku tak ckp sepatah pon....baru dia cakap lembut ngan aku.....mmmm....apa laa punyer Dr...orang sakit jumpa dia lagik sakitt....bukan lagik baik....hahahaha!!!!...

9 bulan 2 minggu...patutnyer aku dah dijangka bersalin...tapi si muiz nie liat jugak nak kuar....time nie aku kuat lagik...cuma rasa perut dah trun sangat dah....tapi masih boleh lagi naik tangga flat rumah mak aku kat tingkat 5.....pegi lagik pasar Ramadhan....heheh....tapi pada hari sabtu...masa tu planning konon nak beli baju melayu kat Amir kat Shah Alam....tgk2 pagi tue aku dah turun darah....call hubby bagitau dan trus pegi hospital....tpi Dr. kata baru bukak 2 cm....so dia suh balik rumah dulu...seb baik laa umah dekat ngan hospital....tapi kalau naik keta ada dalam 15 minit gak....so....panjat laa balik tangga tingkat 5 umah mak aku tueh....smpt lagi chat ngan hubby kat YM...bagitau dia yang arinie aku trn darah....tapi tak lama....dalam 10 minit camtue....tiba2 sakittt yang paling sakittt datanggg....mmg tak leh nak duduk dah....turun laa balik pegi hospital....aku dok dalam keta rasa cam mandi ngan peluh....rasa cam nak kuar jer dah.....heheh....sampai jer hospital....aku jalan trus msuk wad bersalin...Dr. check tgk dah 8 cm....dia suh aku tnggu jap....dlm tgh tunggu tue....dia punya sakit...Allah swt jer yang tahu...sekalik contraction tu datang....aku pegang palang besi kat tepi aku tuh...kalau tak kuat rasanya leh tercabut...hehe...sambil tue aku baca banyak surah...al-fatihah...kursi....al-ikhlas...apa jer yang aku ingat....tapi surah senang bersalin...mmg aku tak ingat langsung....hehehe....pastu yang aku terbayang....muka suami aku....seb baik tak lama...dr ngan nurse datg check lagik sekali dah bukak 9 cm...dan diarang bagitau aku leh bersalin normal....so start laa diarang ajar camner nak push....wlpn anak kedua..tapi nie 1st time salin normal...dulu si Amir kena bedah...so takder experience.....push punyer push....lama laa jugak...sampai nurse cakap kalau tak leh gak...aku kena bedah jugak...takut anak lemas....tapi diarang keep bagik semangat kat aku...cakap..."lina...awak boleh....kepala anak dah nampak dah...sikit lagi..."....semangat datang balik...hehehe....tak lama lps tue selepas basah badan ngan peluh....dan sekali push yang kuat...kuar jugak si Muiz nie....dengar dia nangis....legaaa gilerrr....berat...2.05 kg...kecik jer...tapi payah nak kuar....hehehehe...

abis bab bersalin...bab kena jahit lak....nie pon sakit yaaa amat jugak...bius pon tak rasa apa2....sambil jahit dia borak ngan aku....tiba2 dia cakap... "apsal i jahit...darahu masih keluar aaa???."..dia pggil Dr...rupa-rupanya....uri aku masih ada yang tinggal kat dalam.....tak kuar abes....per lagiii....kena korek tuk kali yang ke-2....sakittnyer nauzubillah....kaki nie rasa cam nak tendang jer apa yang boleh kat depan aku masa tueh....nurse suh sedut oksigen bagik kurang skit rasa sakit...tapi tak rasa....rasa nak pengsan lagik ada....dah abes korek semua uri yang tinggal....sambung plak jahit....ubat bius dah abis....kira rasa cam jahit kat kulit idup2 laaa...aaa..bayangkan....fuhhh....dah abes jahit....diarang pon dah cuci semua darah....aku pon dah tukar baju hospital....kemaskan diri sket...pstu diarang bagi aku minum milo ngan biskut kering....terketar2 nie minum....mcm seminggu tak dapat air....aku rasa tulah milo ngan biskut paling sedap yang aku pernah makan ngan minum.....laparrr gilerrr.....hehehe....lps tue barulah rasa segar sket....mak aku pon masuk jenguk aku....tak lama lps tue aku dah boleh pindah ke wad bersalin biasa dengan baby aku sekali...dan aku dah boleh berjalan pelan2...tapi betul laa orang tua2 kata....sakit bersalin nie kejap jer kalau nak banding ngan bedah.....dan Alhamdullilah....aku dapat menyusukan anak....dan dapat tidur sebelah Muiz.....disebabkan hubby takder....jadi abah aku lah yang azankan kat si Muiz....dlm 3 hari camtu....aku dah boleh balik rumah...Alhamdullillah....:)




Muiz

pengalaman dengan amir ngan muiz berlainan......wlpn teruk sakitnya tapi tulah 2 orang permata hati aku dan hubby....kalau ada rezeki...anak ketiga tak taulah plak camner...pengalaman lain plak tentunya....apa pun...aku terima seadanya....sedikit sebanyak menginsafkan aku jugak camtulah yang mak kita rasa dulu....dan menjadikan kita seseorang yang lebih baik dari sebelumnya...insyallah....

ok laaa.....nanti aku citr lagi...dah ngantuk....daaaaaaaaaaaaaaaa.....

2 comments:

j.e.j.a.r.i. said...

ok..aku taktau mana nk tinggalkan komen. hantam saja di sini..hehe

aku link kan blog ko

sila link balik...ini adalah paksaan...hahahah! :P

lina said...

hahaha!!!...aku pon dah link ko nyer blog...thanks sudi singgah blog aku yang tak seberapa nak 'ado' nieh....hehehe:p